Een pc veranderen in een media center met alleen maar een USB stick

Geplaatst: 7 december 2012 in Computers en internet, Windows
Tags:, ,

Het is dus mogelijk om bijna elke pc om te toveren naar een media center. Maar wat heb je nodig ?

  • Een USB stick (cd/dvd mag ook maar is langzamer).

  • Het gratis programma XBMC.

  • Een programma om ISO bestanden op een USB stick te zetten (bijvoorbeeld Unetbootin).

De meeste mensen hebben vast nog wel ergens een USB stick liggen van tenminste 1 gigabyte (1024 mb). Stop hem in je pc en maak hem leeg (formatteren is het gemakkelijkste).

Download als eerste XBMCbuntu op de volgende website (laatste icoon). Sla het iso bestand op en onthoud waar je hem opslaat. Download daarna het programma Unetbootin. Klik hier voor instructies voor het downloaden en installeren van Unetbootin.

Nu ben je klaar om je pc om te toveren in een echte media center. Weet je al hoe je je pc opstart vanaf USB (of cd/dvd) ? Meestal is dat “F12” 0f “F9” toets zodat je het juiste apparaat kan selecteren. Soms moet je het instellen in je bios bij boot volgorde veranderen. Zoek dit goed uit of vraag het aan iemand.

Start de pc op met de USB stick erin en wacht totdat het programma XBMC start. Wil je echt weten hoe je XBMC goed instelt ? Volg dan deze handleiding van xbmcfreak. Hier ben je wel een tijdje zoet mee hoor !

Maar één ding staat niet in de handleiding en dat is het euvel van interne schijven van een pc. Meestal staat Windows op je pc die vaak vol zit met muziek en video bestanden. Die wil je natuurlijk wel afspelen op XBMC. Maar standaard ziet XBMC je Windows schijf niet. Dat komt omdat deze xbmcbuntu op een Linux distributie is gemaakt. Maar er is wel een oplossing voor.

Om éénmalig de harde schijf te koppelen (mouten) doe dan het volgende.

  • Sluit xbmc af door op ‘stop’ of ‘exit’ te klikken (icoon ziet eruit als een standbye knop). Let op, niet op herstarten (of afsluiten) klikken maar gewoon het programma stoppen.

  • Als het goed is logt de pc xbmc uit en zie je een inlog scherm. Je kunt nu (naast cancel & login) een keuze maken en klik op ‘xbmcbuntu’.

  • Selecteer deze (xbmcbuntu) en vul bij gebruikersnaam in ‘xbmc’ en laat het wachtwoord leeg.

Als het goed is zit je nu in een grafische omgeving waar o.a een bestandsbeheerder (verkenner) aanwezig is. Er is ook een internet browser en netwerk tools (software manager etc) aanwezig. Dit kan erg handig zijn.

Start de file manager (zit bij accessories) en zoek je Windows op en klik hem aan. Als het goed is word de schijf zichtbaar en is hij aangekoppeld (gemount). Blader even naar je muziek en films mappen (voor Windows 7 zit dat meestal in ‘users’ en dan je gebruikers naam etc, en in Windows XP bij Doccuments en settings). Onthoud waar je muziek en films staan omdat je dat straks wil toevoegen aan XBMC.

Log nu uit (niet herstarten) en log opnieuw in maar verander wel even het selectie vakje terug naar xbmc (soms is dit al standaard). Inlog naam en wachtwoord zijn het zelfde gebleven (xbmc en geen wachtwoord invullen). Als je alles goed gedaan hebt kun je nu wel je Windows schijf toevoegen en dus je muziek en video afspelen. Tip, je kunt de gekoppelde schijf vinden bij ‘rootbestandsysteem’ en dan zie je alle mappen van een Linux systeem. Ga dan naar de map ‘media’ en daar zul je de Windows schijf aantreffen.

Let op, na een complete herstart (reboot) moet je deze stappen opnieuw doen. Wil je echt aan de slag met xbmc, installeer hem dan gewoon naast je Windows.

Heb je xbmcbuntu geïnstalleerd op je pc (naast Windows) en wil je dat altijd dat je Windows schijf beschikbaar is doe dan het volgende.

Volg de bovenstaande handelingen (éénmalig harde schijf koppelen) opnieuw uit alleen moet je dan even een programma (app) installeren. Dit kun je doen met het programma ‘synaptec packing manager’ (een software manager) wat ook aanwezig is binnen xbmcbuntu. Start deze op en zoek dan het volgende programma op ‘ntfs-config’. Klik met de rechtermuisknop op ‘mark for installation’ en klik op apply. Nu wordt het programma geïnstalleerd en is het beschikbaar in het menu. Start het programma (wachtwoord wordt gevraagd) en selecteer je Windows (ntfs) schijf die opgestart moet worden. Vanaf nu wordt deze schijf automatisch opgestart.

Hieronder staat een filmpje waarin ik laat zien hoe je het laatste hoofdstuk moet doen. Dan wordt het wat duidelijker (hoop ik).

Succes met je Media center pc.

reacties
  1. […] handleiding hoort bij ‘je pc veranderen in een media center’. Klik hier om er naar toe te […]

  2. Bas schreef:

    XBMC is leuk als mediacenter, alleen is het op deze manier niet zo energie zuinig natuurlijk.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.