Harde schijf is RAW indeling geworden en kan niet uitlezen

Geplaatst: 31 oktober 2011 in Windows
Tags:

Ik kreeg een klacht van een klant van mij waarvan de pc het niet meer deed. Ik er naar toe om het gevalletje te bekijken. Ik kreeg melding dat Windows vista niet kon geladen worden etc.

Ik heb altijd een ubuntu usb of cd/dvd bij me dus propte die erin. Ik kon de schijf helaas niet koppelen (mounten) in ubuntu. Ik vreesde dat de schijf niet goed was afgesloten was of iets dergelijk. Normaal kan linux prima ntfs schijven mounten.

Ik besloot om de schijf mee te nemen en thuis verder te testen. Eenmaal thuis sloot ik de schijf aan en Windows wilde meteen de schijf formateren. Dat deed ik maar even niet want er stond data op wat ik graag wilde redden. Toen ik in schijfbeheer zat ontdekte ik dat de indeling van de schijf op RAW stond (i.p.v NTFS of FAT 32). Deze indeling kende ik nog niet.

Google is dan je beste vriend weer. Het schijnt (volgens pchulp forum) dat in Windows harde schijven spontaan kunnen veranderen in RAW modus. Lekker besturing systeem he ? Nou spontaan geloof ik niet zo in, maar het wel is gebeurd. Ik vermoed meer een foute of corrupte mbr.

Er circuleren veel programma’s die alles beloven maar alleen maar data terug haalt als je betaald. Daar hou ik niet zo van en dus moest ik verder zoeken. Gelukkig bied Usenet veel mogelijkheden en ben ik tegen het programma aangelopen “Recover my Files”. Dit programma kon zonder enige moeite de data terug halen wat ik wilde. Het programma doet er wel een tijd over om alles te scannen, maar na die tijd krijg je wel je verloren data terug. Voor liefhebbers staat dit programma in google drive (https://drive.google.com/folderview?id=0B05ETQWsJbtMTWFYUFhWd3cwdlU&usp=sharing).

Doe je voordeel ermee zou ik zeggen.

reacties
 1. Robert zegt:

  Hallo,
  Dit klinkt hetzelfde als het probleem waar ik nu mee te kampen heb, een schijf (partitie) is ook ineens veranderd van NTFS naar RAW. Ik heb het al geprobeerd met een Ubuntu cd maar daar wordt de betreffende schijf niet herkend, de overige wel. Dus daar schoot ik niets mee op. Ik heb na veel googlen een programmaatje gevonden (GetDataBack for NTFS) waarmee ik kan zien dat mijn gegevens nog op de betreffende schijf staan, echter als je de gegevens wilt kopiëren dan moet je een licentie kopen. Ik lees dat jij een programmaatje hebt dat ‘Get Data recovery’ heet, is dat hetzelfde programmaatje of toch een ander? Dan zou ik dit programmaatje graag willen gebruiken. Hopelijk kunt u mij helpen!? Alvast vriendelijk bedankt!!

  • kakysan zegt:

   Robert, als het goed is heb je nu toegang tot het programma Get Data Recovery en kun je hoogst waarschijnlijk veel data herstellen. Ik heb er veel mee terug kunnen halen.

   Groeten van Karel,

 2. kakysan zegt:

  Ik zal je een berichtje sturen !

  Groeten van Karel,

 3. willem zegt:

  Hallo ik heb een pc dell daar zit 2 schijven in 1 schijf doet het niet meer de andere schijf is nog goed daar zit bestanden op die ik niet kwijt wil ik heb hem even als extern schijf van gemaakt en op me me andere pc aangesloten hij ziet hem wel alleen als ik op klikt dan zegt hij formateren dat wil ik niet wat moet ik doen hij is raw en moet naar ntsf wat moet ik doen wie weet daar iets op

  gr Willem

 4. Walhalla zegt:

  hé hartstikke bedankt! Hier ook een externe HDD en ineens de melding dat hij geformatteerd moet worden,veranderd van NTFS in RAW. IsoBuster zag de inhoud wel, maar kon niks opslaan. Jouw tip gevolgd, Recover My Files een hele tijd laten zoeken, dat duurt dus wel even bij een schijf van 2 T maar het is het waard! Ben nu alles op een andere HDD aan het opslaan, geen probleem. Pfff. Wat een opluchting! DANK DANK DANK!!!!

 5. Jos zegt:

  Hallo Karel,

  Ook mij harde schijf is RAW indeling geworden. Al zoekend op het internet kwam ik deze site tegen. Mogelijk kun jij me helpen.

  Is het programma ‘Recovery My Files’ nog beschikbaar?

  Met vriendelijk groet,
  Jos

  • Laura zegt:

   Beste Karel,

   Ook ik heb een harde schijf met een RAW indeling. Ik zag dat het al een ouder bericht is maar vroeg me af of het programma nog beschikbaar is? Ik zou ontzettend graag al mijn oude foto’s terug willen.
   Alvast bedankt!

   Met vriendelijke groet,

   Laura

 6. Peter Lam zegt:

  Beste Karel,

  Ook ik heb een externe harde schijf met een RAW indeling. Ook ik zag dat het al een ouder bericht is maar vroeg me af of het programma nog beschikbaar is?

  Ik zou ontzettend graag al mijn muziek terug krijgen.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Peter

 7. Wilfried zegt:

  Beste Karel,

  Ik heb een USB stick met dit probleem, helpt dit hier ook voor?

  Zou je mij dan ook een link willen sturen met het programma?

  Je zou me er enorm mee helpen.

  Mvrgr. Wilfried

 8. Rowena zegt:

  Zelfde probleem hier, ook ik zou heel graag die link van je willen ontvangen!

 9. J. Drost zegt:

  Hallo,
  Hoe kan ik zien of de schijf in RAW indeling is? Ik heb een SSD waarbij windows de schijf ook wil formatteren.
  Kan ik dezelfde link ontvangen om dat te proberen?
  Alvast bedankt.
  Groet,
  Johannes

  • kakysan zegt:

   Bij schijfbeheer kun je zien wat de indeling is van een HD. Maar als Windows aangeeft dat hij wil formatteren hoeft persee te betekenen dat je je data kwijt bent hoor.

   Groeten van Karel,

 10. San zegt:

  Hallo Karel,

  Ik kamp met hetzelfde probleem..
  graag zou ik de link van u ontvangen.
  Bij voorbaat dank!

  Groeten San

 11. Stk zegt:

  hallo karel,

  ik heb helaas ook hetzelfde probleem?
  zou het mogelijk zijn dat ik de link ook krijg?
  alvast bedankt,

  Groet mij

 12. Marc zegt:

  Goedenavond Karel,

  Ik weet dat je bericht alweer van een ruime tijd geleden is.
  Afgelopen weekend heeft mijn NAS het begeven.
  Ik had er 2 schijven in, in RAID 1 (mirror) staan met het idee dat ik dan altijd een back-up had als 1 van de 2 schijven het zou begeven.

  Niets is dus minder waar….
  Mijn schijven worden door windows niet herkend.

  Het is weeral enige tijd geleden dat het programma op de nieuwsgroepen heeft gestaan.
  Herstelt het programma ook de bestandsstructuur? (mappenindeling?)

  Indien mogelijk ontvang ik ook graag een link naar je hulpmiddel.

  • kakysan zegt:

   Hallo Marc,
   Ik heb geen ervaring met RAID 1 schijven en of je hiermee iets kan terug halen, maar je kunt het wel proberen. Zal de link toesturen.

   • Marc zegt:

    Kijk, dat noem ik nog eens service!!!
    Hij is de komende 20 uur nog aan het scannen met een ander programma (n.l. Ontrack easy recovery) maar weet niet of dit het gewenste resultaat geeft. Ik hou je op de hoogte!

 13. Slome zegt:

  Hoi Karel,

  Het lijkt wel of het RAW regent, zoveel recente meldingen.
  Mijn XP laptop is onlangs overleden en de schijf is gered. Via een externe behuizing aangesloten op Windows 7 desktop kreeg ook ik de melding dat er geformatteerd moest worden, maar uiteindelijk was de schijf (met 3 partities) te bekijken. Dat was blijkbaar éénmalig, want nu is hij helemaal niet meer benaderbaar en blijkt RAW te zijn geworden.
  Kan ik alsjeblieft ook gebruik maken van je programma?

  Groet, Slome

  • Robin Schouten zegt:

   Hallo Karel, Vandaag heb ik mijn computer opnieuw geinstalleerd met een nieuw moederbord erin. Mijn externe harde schijf erop aangesloten en nu blijkt de data erop (Word documenten, foto’s, muziek, MP3 opnamen, video’s) niet geopend te kunnen worden. Het is veranderd van NTFS in RAW. Ik heb TestDisk geprobeerd maar die kan het ook niet openen wegens een error. Op dit moment loopt een trial van EaseUS die maar maximaal 2 GB eraf kan halen. Op dit moment 24 % gescand en nog niets gevonden. Ik vrees het ergste. Heb jij voor mij een programma waarop ik de data van die externe harde schijf kan terughalen? Ik zou je HEEL ERG dankbaar zijn! Groeten van Robin

 14. Bram zegt:

  Dag Karel,

  ik heb helaas ook het RAW probleem met mijn externe harde schijf.
  Ik heb al verschillende programma’s laten lopen maar allemaal zonder resultaat.
  Zou het mogelijk zijn om mij ook de link te sturen?
  Alvast bedankt!

  Mvg

 15. jean dick zegt:

  Goedemiddag Karel,
  Heb gelezen dat je al veel verschillende personen kunnen behelpen hebt met de omzetting van RAW naar NFTS,, mijn bescheiden vrijblijvende vraag is,of ik van uw goedheid gebruik kan maken om ook de link doorgestuurd te krijgen daar ik met zelfde probleem geconfronteerd zit met HD van Western Digital 2Tb, en daar zitten films op van mijn overleden vader, k zou U zeer dankbaar zijn !!.
  Met meest vriendelijk dank en groet .
  jean

 16. Kuo Wei zegt:

  Goedemiddag Karel,

  Ik heb een identiek probleem zoals de meesten. Zou ik ook van deze link gebruik maken?

  Mvg Kuo Wei

 17. Anwi zegt:

  Ik heb geen toegang meer tot de E schijf (dvd/cd). Zou graag de link ontvangen.
  Gr. Anwi

 18. Patrick zegt:

  Goedemiddag Karel,

  hopelijk breng jij mij de oplossing. Mijn SD kaartje ook ineens naar RAW gegaan en kan hem niet meer benaderen. Ontvang graag je linkje, ben redelijk wanhopig geworden nu. Foto’s en video’s van mijn kids wil ik graag weer terug.

 19. Ruud zegt:

  Beste Karel,

  Helaas is mij harde schijf van NTFS naar RAW bestandsdeling overgezet en niet meer uit te lezen via Windows. Is het mogelijk dat ik ook deze link kan ontvangen?

  Gr. Ruud

 20. Kees Goubitz zegt:

  Beste Karel,

  Ik heb gisteren hetzelfde probleem met een externe harde schijf waar meer dan 300Gb data staat.
  Hij staat opeens op RAW indeling. Kun je me de link toesturen voor het recovery programma?
  Alvast bedankt.

  Kees

 21. Mas zegt:

  Hoi, mijn harde schijf is ook ineens raw indeling geworden, ik lees dat u een oplossing heeft, ik ontvang graag ook het link. Bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s